康莊大道


家中電視長開新聞台, 上曰如常在房中上網, 耳朵傳來直播, 澳門新特首正進行就職演說, 以其非常不普通的普通話發言,甚具娛樂性.  但用廣東話演講時, 有一句也令我打一個突:

‘我將會帶領澳門走向骯髒大道’  … 吓, 難道賭業賺的是骯髒錢, 故出此語?  回過神來 … 哦, 原來是康莊大道!

廣告

6 responses to “康莊大道

  1. 哈﹗可能佢地講乜我地都會聽成係衰嘢。

  2. 崔先生睇準特首呢個位冇10年都有8年啦, 咁都唔練好d普通話, 真係! 算喇, 就算真係唔掂, 背幾句口音準少少既誓詞又會有幾難呀, 喂, 唔係唔知國家領導人聽住架嘛, 咁唔俾面.

  3. 他宣誓時的普通話,認真有風格,比起香港特別神經區,更青出於藍,今次澳門又贏一仗。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s